Bli en grillmästare

by:
Tags :
Category :Matlagning

Sommaren står utanför dörren, eller är den kanske redan här? När solens strålar börjar värma är svenskarna blixtsnabba på att plocka fram grillen, vilket inte är speciellt svårt att förstå. Grillat kött och grillade grönsaker är bland det godaste som finns och runt grillen samlar man vänner och familjemedlemmar för att umgås tillsammans och avnjuta god mat.

Det är dock inte alla människor som är skapta för att hantera en grill. Köttet kommer ut kolsvart på ytan och rått i mitten, men med dessa smarta knep kan du bli en riktig proffsgrillare som ständigt kommer få äran att stå vid grillen.

Steg 1: Planering

Innan man ens funderar på att ställa fram grillen eller tända igång den behöver man se till att planera. Med detta menar vi att man bör skära upp och hacka diverse grönsaker och kött som ska grillas, samt även marinera dessa i god tid. När det väl är dags att starta igång grillen behöver du kunna lägga din fulla uppmärksamhet på själva grillprocessen och inte stå och skära paprika vid sidan om. Grillar du kött behöver du även se till att köttet är rumstempererat innan det läggs på. Kallt kött som legat i kylskåp blir förstört på en varm grill.

Man bör komma ihåg att marinaden ska torkas av innan köttet eller grönsakerna läggs på grillen. Anledningen till detta är för att marinaden annars kan droppa ner och in i den glödande grillen och fatta eld. Lågan kan snabbt ta fart och bränna vid din mat. En stenhård kolbit till kött blir verkligen ingen hit och får troligtvis dina gäster att söka upp första bästa tandläkare i Stockholm.

Steg 2: Gör rent och tänd igång

Många grillmästare menar att smaken sitter i gallret och visst finns det en hel del sanning i detta. Är gallret smutsigt från tidigare grillningar, marinader och dylikt kommer detta att ge maten en tråkig och otrevlig smak. Borsta gallret innan du tänder grillen och därefter ytterligare en gång då gallret är varmt. Tänk på att undvika tändvätska när du ska grilla och satsa hellre på tändkuber. Grillen bör sättas igång cirka 30-40 minuter innan köttet läggs på.

Steg 3: Rätt temperatur

Ett av de vanligaste misstagen man kan göra vid en grill är att ta bort köttet för fort. Kanske har grillen varit för varm och skapat en redan färdig (eller till och med bränd) yta, men detta behöver inte betyda att insidan är klar. Med hjälp av en köttermometer kan du enkelt se hur många grader innertemperaturen ligger på.

Steg 4: Storleken har betydelse

Som de flesta kanske redan förstår så behöver större bitar kött befinna sig på grillen längre än mindre bitar. De större bitarna behöver också en lägre värma och ska således placeras relativt högt upp från den heta kolen. Det kan kännas trist att behöva vänta så länge, men under tiden kan du leka med barnen eller prata med dina vänner för att sedan avnjuta helt fantastiskt kött.