God mat för många personer

by:
Tags :
Category :Uncategorized

Ibland behövs det lagas mat till många personer och det finns kanske inte utrymme i budgeten för att anlita catering. Det kan vara alla möjliga olika tillställningar: barnkalas, större bjudningar hemma som exempelvis kalas och födelsedagsfester, dop, bröllop eller kanske släktträff. Kanske är det din idrottsklubb som ska ha något event. Oavsett vilket så finns det gott om olika typer av mat som är smidigt att laga i större mängd.

Innan du sätter igång med att blanda kryddor, oljor eller kokar ris kan det vara bra om du går in och läser vad Livsmedelsverket säger om varmhållning av mat. Ska maten stå framme ett tag eller det är mycket mat som ska hållas varm kan det vara bra att känna till en del om rutiner och procedurer kring detta.

Maträtter

Maträtter som är smidigt att plocka fram för ett större sällskap är ofta mat som kunnat göras ett tag innan och förvarats fryst. Är ni flera om att laga maten till festen kan det vara riktigt trevligt att bjuda på olika slags gratänger eller matiga pajer. Många av dessa kan göras i långpanna och sedan bara värmas upp när det blir dags.

  • Fundera över piroger med olika fyllningar. Det tar förvisso lite tid med att baka ihop dem men det blir en perfekt plockmat med olika sorter som passar både barn och vuxna.
  • Tacopaj är väldigt gott, och lägger du på tacochips och lite ost innan du värmer upp den frusna pajen blir det som bäst, då chipsen har en benägenhet att bli mjuka om de fryses ner för att sedan tinas igen.
  • Köttfärspaj med lite extra chilismak kan vara en annan rätt att titta närmare på. Enkelt att göra i långpanna eller andra ugnsformar, enkelt att frysa in och lika enkelt att ta fram för att värma upp.
  • Potatis- och köttfärsgratäng med creme fraiche gratinerad med ost är riktigt gott och väldigt lättlagat.

Servera gärna maten tillsammans med en fräsch och god sallad som är gjord samma dag eller dagen före. Gör du salladen dagen före kan ett hett tips vara att hälla över saften från några pressade citroner eller lime, då det har en konserverande effekt och får salladen att både smaka gott och se fräsch ut även dagen efter.

Bröllopsfest

Ska det bjudas till bröllop stiger genast stressen några grader då det är så mycket som ska fixas.

Minska stressen genom att beställa bröllopstårta och få en perfekt tårta på festen samtidigt som du har mer tid till andra förberedelser istället. Eran stora dag kommer bli så mycket bättre om ni kan eliminera all onödig stress samt se till att allting är fixat på förhand.

Tänk på hygienen så att ingen på festen blir sjuk. Dagen ska ju minnas med glädje, inte med fasa.

Fördelen med pajer och gratänger är att det är lätt att transportera och förvara om det skulle behövas, och det behövs endast en ugn för att värma upp dem på plats. Perfekt till klubbhuset eller den hyrda lokalen.

Lycka till med allting, och kom ihåg, håll det enkelt, smidigt och gott.