Vegetarisk brasiliansk mat

by:
Tags :
Category :Matlagning


Idag tänker allt fler på djurens välfärd, miljön och den egna hälsan, vilket resulterat i att allt fler väljer en vegetarisk kost. Lyckligtvis finns det därför också en mängd vegetariska recept på internet som är till stor hjälp för många nybörjare. Däremot kan man fråga sig om det inte blir enformigt eller rentav tråkigt att enbart äta “vanlig” vegetarisk mat. Det finns ju en mängd andra länder i världen som bjuder på råvaror många av oss inte ens hört talas om- och det verkar ju spännande, eller hur? Vi har därför valt att rikta in oss på det exotiska brasilianska köket som kan inspirera oss att tänja på gränserna och låta kreativiteten flöda i matlagningen!

Pao de queijo

Pao de queijo är en typisk brasiliansk “rätt”, men det är mer en fika än en lunch- eller middagsrätt. Uttrycket pao de queijo betyder ordagrant “bröd av ost”, och det är precis vad rätten är för något. Brödbollarna med smält ost på insidan är ca 3 eller 6 cm stora, och serveras varma. En självklar fördel med pao de queijo är att du enkelt kan tillaga dem hemma, utan att behöva svårhittade ingredienser. Du kanske rentav kan hitta ingredienserna på http://matkassedirekt.se/, och enklare än så blir det inte! Det går också mycket bra att frysa dem, och sedan värma upp dem i ugnen på ca 15-20 minuter.

Fettucine de Pupunha


Fettucine de pupunha är en typisk brasiliansk rätt, och består till största del av vissa palmers bär. Man använder bären i tillverkningen av något som liknar spagetti, och serverar detta i en sås tillsammans med brasilianska nötter och basilika. Den här rätten låter inte bara exotisk- den smakar oerhört gott och ger verkligen en riktigt exotisk känsla! Dessutom är det en härlig kontrast till flertalet andra traditionella rätter, som alla innehåller kött.

Tapioca

Tapioca är likt ett vitt mjöl med lite större korn, och kan användas i ett flertal olika recept. Det vanligaste är att steka tapiocan i stekpannan likt en pannkaka, och sedan vika den i två likt en pirog. Du fyller den med bl.a. ost eller banan och lite honung (i stort sett med vad som helst som du skulle kunna sätta på en brödskiva). Pulvret tillverkas av rotfrukten kassava (eller mandioca, som den kallas på brasiliansk portugisiska), och innehåller mycket stärkelse. Den här rätten kan tyckas lite konstig, men den är faktiskt riktigt god och mättande!