Tycker du att det är roligt och givande att laga mat men har inte riktigt koll på det här med köksknivar? Använder du lika gärna brödkniven till att skära bröd som kött och får fruktkniven ställa upp när du ska försöka dig på att filéa fisken? Antagligen har du då redan hunnit ge upp efter bara en liten stund och resultatet blir minst sagt undermåligt. Oavsett om du inte haft någon uppsättning med ordentliga köksknivar tidigare eller om du helt enkelt är ute efter att uppgradera ditt knivställ så kan valet av kniv vara knepigt och inte alls helt självklart. Utbudet av knivar för olika typer av råvaror är stort och det kan behövas lite vägledning innan du bestämmer dig.
Man brukar säga att det är fem knivar som främst behövs i en komplett uppsättning. De omtalade fem är grönsakskniven, brödkniven, skalkniven, filékniven och kanske främst av alla: kockkniven. Idag finns ett stort utbud på marknaden med allt från billigare budgetknivar till lyxigare märken som också de yrkesverksamma kockarna i branschen använder sig av. Trots att det finns bra prisvärda alternativ är det en god tanke att minnas att priset för en vara många gånger hör ihop med dess kvalitet.
När du väl har din uppsättning, eller din kompletterande kniv, i ordning är det viktigt att lägga lite tid på att ta hand om dessa på rätt sätt. Förvara till exempel inte dina knivar i en kökslåda utan hellre på en list eller i ett knivblock, risken är stor att slipningen på kniven försämras om den ligger undanskuffad och slår emot andra saker i en låda. Se gärna till att du använder skärbrädor i andra material än marmor – förslagsvis plast och trä som är mycket mer skonsamma mot knivens egg. Diska kniven för hand i ljummet vatten med en gnutta diskmedel istället för att köra den i diskmaskinen och glöm inte att slipa knivarna med jämna mellanrum då detta förlänger livslängden markant.