Piffigt till påsken

by:
Tags :
Category :Matlagning


Vissa högtider på året uppmuntrar oss alla till en positivare och gladare inställning, och i Sverige är påsken ett sådant tillfälle. Även om den religiösa aspekten av högtiden är ganska så allvarsam så innebär påsken för de flesta framförallt färger, skratt och vårkänslor.

Är man road av matlagning så finns det en hel del traditionella maträtter som är förknippade med detta firande, som till exempel lamm och prunkande smörgårdsbord med sill och Janssons frestelse, liksom goda snapsar och påskmust som ger associationer till barndom och välbefinnande. För de flesta är det dock påskgodiset som innebär den där lilla extra pricken över i:et, och vem vill inte ha ett Påskägg i present? Ett ägg fullt med karameller, vingummin, lakritskritor, mintkyssar, salta häxor och chokladbitar gör ung som gammal glad!

Glada ägg på många sätt


Att just ägget har blivit så starkt förknippat med påskfirande har att göra med dess associationer till liv, födelse och uppståndelse. I den kristna världen representerar ägget hur Jesus återuppstod och i många länder pyntar man hem och hus med färgade ägg, leker ägglekar och förbereder äggrätter. I Grekland är det till exempel tradition att färga kokade ägg röda och under påskfirandet knäcker man äggen mot varandra och den som står kvar med ett helt ägg anses få tur och lycka under det kommande året.

Ägget är också en symbol för vårens och sommarens ankomst, och är en fruktsamhetssymbol som står för att den kalla och tunga vintern är över. Genom att dekorera äggen med mönster, blommor och figurer visar man sin glädje och tacksamhet över att få leva och se fram emot skönare tider. Förr i tiden fastade man alltid i fyrtio dagar innan påsken, och det var just runt den tiden som hönorna började lägga fler ägg igen, varav de bidrog med nyttiga proteiner och andra ämnen efter att fastan var över.

Förutom ägg-traditionen så tillkommer påskriset som även det bottnar i gamla religiösa bruk och seder. Eftersom Jesus pinades under dagarna innan korsfästelsen brukade man piska sig själv och andra med riset som ett hedrande för vad han fick genomgå. Senare övergav man piskandet och lät riset stå framme som en påminnelse men i vissa länder, som i Tjeckien, har man fortfarande en tradition där unga män piskar benen på tjejer som de tycker om.

Färga egna ägg

Ett kul påskpyssel är att själv färga ägg som man sedan kan dekorera hem, skola och arbetsplats med. Det finns hela kit att köpa i livsmedelsbutiker och hobby affärer, men man kan också göra det med naturliga ämnen som till exempel att göra ett blått färgbad med blåbär och vatten som de kokta äggen kan stå och dra i, eller ett rött med rödbetor. Använd fantasin och gör din påsk ännu grannare!