Gör utsökt mat på baljväxter

by:
Tags :
Category :Uncategorized

Baljväxter är något de flesta har hört talas om, men vad är det egentligen? Baljväxter är allt från olika bönor till jordnötter, vilket även innebär att det finns de som är väldigt allergiska mot exempelvis jordnötter men även sojabönor. Därför ska man alltid höra med sina matgäster inför bjudningen om man planerar att servera något av ovan nämnda livsmedel, vilket i och för sig är lämpligt gällande alla maträtter. Utöver ett stort användningsområde och en god smak, bjuder baljväxter även på många nyttigheter och näringsämnen, så det är inte konstigt att de har blivit så populära bland vegetarianer och veganer. Nu behöver man inte vara vegetarian för att äta goda rätter med baljväxter, och nedan kommer därför några tips goda rätter som är väl värda att prova.

Ska det gå snabbt?

Om man befinner sig mitt i en hektisk arbetsvecka eller har ett rent flyttkaos där hemma, ska matlagningen bara göras så snabbt och smärtfritt som möjligt. Här finns det många lättlagade grytor med kikärtor som du kan göra, som inte behöver ta längre tid än det ändå tar att koka riset eller makaronerna. Kikärtor har ingen dominerande smak och det går därför att smaksätta dem precis som man vill. Exempelvis passar vitlök bra, och ett annat hett tips är curry. Vill man hellre lägga mer tid på maten under flyttkaoset, kan man med fördel anlita flyttstädning i Varberg och slippa det arbetet samtidigt som städningen garanterat utförs med precision. Både kikärtor och sojabönor kan även göras som snacks med kryddor på, då de blir mycket knapriga och goda när de är rostade.

Burgare, biffar och vegobollar

Något många köttätare tror sig sakna om de skulle äta mer vegetariskt, är konsistensen och just att ha ett “stycke” kött. Det går att komma ganska nära burgare, biffar och köttbullar med just baljväxter, och smaken tillsätter man själv i form av kryddor, buljong, marinad eller vad man anser passande. Grunden består av bönor som man krossar och blandar med ägg, havregryn eller mjöl, samt ströbröd eller potatismjöl för att få en bättre och mer sammanhållande konsistens. Sedan rullar man vegobollarna eller formar burgarna, som med fördel kan vara lite tjockare så att de blir saftigare. För de som gillar stark mat kan jalapeños och chili blandas ner i smeten. De får en fin stekyta och ska gärna vara lite mjukare inuti. För grillmästaren kan man steka upp burgarna lite lätt så att de håller samman, sedan kan man grilla dem och få den grillade ytan samt smaken av sommar och ledighet.

Det här är endast några få tips på hur man kan använda baljväxter i sin matlagning, så börja experimentera för att hitta nya favoriter i köket!