Lite om vegetarianism

by:
Tags :
Category :Matlagning

 

I vår moderna tid i västvärlden har vi för första gången i historien lyxen att välja själva vad vi vill äta och inte äta. Många menar att vi därför inte behöver äta kött eftersom vi kan överleva på vegetabiliska ämnen. Man kan välja att leva helt vegetariskt av politiska skäl, eller helt enkelt för att man mår bättre.

Ofta har man problem med djurhållningen och att djur behandlas som mat snarare än levande varelser. Andra väljer helt enkelt att dra ned på köttkonsumtionen eller så äter man på som vanligt. Har man svårt att helt övergå till att äta vegetariskt så finns det många vegetariska produkter som imiterar konsistens och smak från kött. Så är till exempel quornfärs ett alternativ till köttfärs. En annan stor anledning till att man inte vill äta kött är att man anser att köttproduktionen har en negativ inverkan på miljön.

Vegetarianer äter dock ofta vissa produkter som är animaliska så som till exempel ost eller grädde. Man gör också ibland undantag från fisk och ägg. Det finns dock den hårdare inriktningen som kallas för veganism. Veganer strävar efter att inte äta några animaliska produkter över huvud taget.