Näringsämnen i mat

by:
Tags :
Category :Matlagning

Många hälsoguruer menar att förekomsten av näringsämnen i maten minskar när man tillagar den. Det är bland annat denna uppfattning som ligger till grund för rawfood-trenden, då man endast äter rå mat eller mat som inte har upphettats över en temperatur på 42 grader. Sanningen bakom förhållandet mellan matens näringsinnehåll och dess tillagning är dock mer komplicerat än så, och det finns därför inget enkelt svar på frågan huruvida det är bättre att tillaga maten eller inte.

Ett tydligt exempel på varför det inte går att säga svart på vitt att näringsinnehållet i mat minskar när man tillagar den är att tillagning också kan göra att näringen i maten lättare tas upp av kroppen. När det gäller den energi som finns i maten, det vill säga kolhydrater, fett och protein, påverkas till exempel dessa av matlagning genom att cellväggarna luckras upp. Det gör att en större del av energin kan upptas av kroppen. Om man till exempel äter potatis rå får man i princip inte i sig någonting som kroppen har nytta av, eftersom det är först när potatisen tillagas som stärkelsekornen i potatisen gelatiniseras, vilket gör att de kan brytas ner i mag-tarmkanalen.

Om vi inte tillagade maten vi äter skulle vi med andra ord inte kunna tillgodose oss det protein och den energi som finns i de livsmedel vi äter. Samma princip gäller för vissa vitaminer – om man till exempel tillagar vegetabiliska livsmedel som innehåller A-vitamin, luckrar det upp cellväggarna på samma sätt, och gör att människan kan tillgodogöra sig mer av vitaminen. Generellt gäller dock annars att tillagning av mat gör att näringsinnehållet av vitaminer och mineraler minskar. Många vitaminer och mineraler är till exempel vattenlösliga, vilket innebär att de ”urlakas” när man kokar dem, och hamnar i vattnet. När man kokar livsmedel ska man därför alltid tänka på att använda så lite vatten som möjligt och att tillaga maten på så låg temperatur som möjligt och under så kort tid som möjligt.

Vill man tillsätta näringsämnen i sin kost för att kompensera för de man förlorar under tillagningen kan man äta kosttillskott som Priorin. Priorin tillför inte bara näringsämnen till kroppen, utan bidrar också till att man behåller ett normalt hår. På det sättet kan man må bra på insidan såväl som på utsidan.