Lite om svensk sommarmat

by:
Tags :
Category :Matlagning

Med tanke på att vi har vinter i Sverige större delen av året är det förvånande hur stor del av våra mattraditioner som är koncentrerade kring sommaren. Vi har visserligen julbordet att se fram emot i december, och påskbordet på våren, men de flesta andra klassiska rätter och mattraditioner vi firar utspelar sig under juni, juli och augusti.

Den mest självklara av dessa är midsommarfirandet, med alla de ätbara saker som hör till. Exakt vad man äter till midsommar kan variera från familj till familj, men klassiker som återfinns på de flesta bord kring midsommar är matjessill med färskpotatis, gräddfil och gräslök, jordgubbar (ofta i form av en jordgubbstårta) och snaps.

En inte lika självklar sommartradition är att äta surströmming. För vissa svenskar, särskilt i Norrland (där traditionen har sitt ursprung), är detta lika heligt som midsommar, medan andra aldrig har ätit surströmming i hela sitt liv. Det är inte heller konstigt, då surströmming är något av en polariserande rätt: antingen älskar man det eller så hatar man det. Även om man älskar surströmming går det dock inte att komma ifrån att lukten är nästintill outhärdlig; därför öppnar rutinerade surströmmingsätare burken utomhus, under vatten. Surströmming äts ofta på tunnbröd tillsammans med tillbehör som potatis, lök och gräddfil. Till detta dricks vanligtvis öl och snaps – snapsen är, som bekant, ett återkommande inslag vid svenska traditioner.

Redan innan surströmmingen, som traditionellt sett bara börjar säljas efter den tredje torsdagen i augusti, har till exempel många säkerligen hunnit dricka en snaps eller två vid årets kräftskiva. Förutom roliga hattar och papperslyktor hör självklart kräftor till kräftskivan, liksom en god västerbottenpaj med gräddfil och rom, för att fylla magen mellan pillret med klor och kräftstjärtar. Vill man prova något mer nyskapande och vågat än de traditionella dryckestillbehören snaps och öl till kräftorna kan man prova vitt vin eller torr sherry.

Något som alla dessa traditioner har gemensamt är att det aldrig är säkert att man kan sitta ute och äta, trots att de inträffar under sommaren. Det som alla svenskar får lära sig sedan barnsben är ju nämligen att det är större sannolikhet att det regnar på midsommar än att det är uppehåll, och att man alltid måste ha en plan B till kräftskivan så att man kan vara under tak om himlen skulle öppna sig. Trots det dukar man ändå alltid upp till bords utomhus först, för innerst inne hoppas alla svenskar att det ska gå att äta utomhus. En bra investering kan därför vara ett loungeset som tål att stå utomhus även i regn. Då är det enkelt att ta med sig tallriken och gå inomhus när molnen hopar sig, så att man kan fortsätta njuta av sillen, surströmmingen eller vad man än har på tallriken.