Konsten att servera

by:
Tags :
Category :Matlagning

För den som ska servera mat vid en högtidlig middag eller på restaurang finns en mängd regler kring hur maten ska serveras. Dessa är tänkta att underlätta för gästen så mycket som möjligt – en perfekt servering ska knappt märkas.

En av de grundläggande reglerna säger till exempel att allt vått ska serveras från gästens högra sida, medan allt torrt ska serveras från den vänstra sidan. Med vått menas självklart dryck, men även ”våta” maträtter, som soppa och buljong, räknas in i detta. Undantaget från regeln är sås, som serveras från vänster trots att det inte är torrt.

Photography by Andreas Poeschek www.viennaphoto.at

En annan viktig del av serveringen är hur man häller upp vin. Den som serverar vinet ska hålla flaskan i ena handen, vriden så att etiketten syns. Den andra handen ska hållas bakom ryggen. Hen ska sedan hälla upp vin till två tredjedelar om det är rött vin, och lite mindre om det är vitt vin (detta för att det inte ska hinna bli rumstempererat innan gästen har druckit upp det). Det är också viktigt att komma ihåg att byta glas om gästen börjar dricka ett annat vin.

Om man inte har träning i att servera mat, och serverar en middag i hemmet för sina nära och kära, behöver man dock vanligtvis inte tänka på dessa mer eller mindre oskrivna regler – då handlar det bara om god mat och trevligt sällskap. Något som kan underlätta betydligt är att använda en bricka för att bära ut tallrikar, karaffer och annat, till exempel en av de snygga och praktiska brickorna som finns på Svenskttenn.se. På det sättet slipper man gå flera vändor fram och tillbaka mellan middagsbordet och köket, även fast man inte kan balansera flera tallrikar på händerna så som mången skicklig servitris eller servitör kan.