Grilla – matlagning utomhus

by:
Tags :
Category :Matlagning

Svenskar är riktiga fenor på att grilla och allt från kolgrillar till elgrillar dras ut så fort solens strålar börjar att värma. Det är inte ovanligt att man redan i mars-april kör den första grillningen för året och så länge inte minusgrader och snö står vid farstun, finns det ingenting som hindrar. Att grilla är otroligt gott och det finns många olika typer av grillar att använda sig av. Oavsett om man har en större grill eller en engångsgrill fylls parker och trädgårdar med fantastiska dofter av nygrillat kött eller grönsaker och ofta samlas man runt grillen tillsammans med familj eller vänner. Om man inte grillar i sin egen trädgård finns det dock lagar och regler för grillning på offentliga platser, vilket man bör vara varse om innan man tänder igång sin grill. På en grill kan du tillaga allt från lax, hamburgare och korv, entrecote och till och med efterrätter, t.ex. grillad banan med en klick vaniljglass.

Vilket kött väljer du?

Alla människor kan grilla, men för att bli en riktig expert vid grillen krävs det en hel del kunskap och erfarenhet om de olika tekniker som man kan använda sig av. Trots att det kan känna som att man bara behöver slå på grillen och köra igång finns det olika sorters grillning beroende på vilken typ av kött man använder sig av. Vissa köttbitar gör sig bäst om de får ligga i en god marinad innan de läggs på, medan andra köttbitar föredrar pensling direkt på grillen. Köttfärs hanteras annorlunda, likaså kyckling och detsamma gäller för fisk och entrecote. När man grillar kött är det även viktigt att ha koll på innertemperaturen beroende på hur välstekt köttet ska vara. Kom ihåg att fläskkött och kycklingkött alltid måste vara helt genomstekt för att ätas, eftersom dessa typer av kött kan innehålla bakterier och om de inte uppnår en viss innertemperatur. Har du svårt att veta vad som gäller kan du ta hjälp av många smarta hemsidor online. Där finner du även enkla recept som gör den största nybörjaren till den mest professionella grillmästaren.

Rätt utemöbler till grillningen

Till grillningen hör ordentliga och bekväma möbler till, åtminstone om man grillar på sin egen eller en väns terrass eller tomt. Sitter man i en park brukar det oftast bli att man slänger fram den gamla picknickfilten och sätter sig direkt på marken. Fördelen med utemöbler är dock att de är stadiga och att det finns så många olika typer av möbler att välja mellan. Ett bord kan naturligtvis vara mycket bra på sin plats och är bordet riktigt snyggt blir det även till en bra inredningsdetalj i din trädgård. För att hitta de allra bästa priserna kan man handla på en utemöbler rea, där man kan hitta allt från stolar, bord, parasoller och ibland hela och matchande set. Det är viktigt att bli så nöjd med sina möbler som möjligt och därför bör man inte enbart gå efter utseendet på möblerna. Vill du kunna flytta runt dina möbler enkelt passar stolar och bord i aluminium, medan träbord är mer lämpligt för middagar att serveras på.