Lite om snabbmat

by:
Tags :
Category :Matlagning

Älskade, hatade snabbmat! Få maträtter väcker väl så motstridiga känslor i oss som just snabbmat? Vi älskar att visserligen att äta något riktigt gott och snabbt, men samtidigt är vi medvetna om att snabbmat inte alltid är så nyttigt. Mångas tankar dras nog till pizza och hamburgare när ordet snabbmat nämns, men mycket har faktiskt hänt med snabbmaten bara de senaste åren. Dels finns det plötsligt mycket mer nyttiga alternativ och dels är det numera möjligt att få tag på både vegansk och vegetarisk snabbmat på vanliga hamburgerrestauranger och pizzerior. I den här texten ska vi tala närmare om snabbmat, både gamla klassiker men även det som är nytt. Är du en riktig snabbmatsälskare? Då ska du absolut läsa vidare och vidga dina vyer. Du kommer också att i slutet få texten tips på riktigt snabb snabbmat som du enkelt gör hemma själv utan någon större ansträngning. Klart är i alla fall en sak: Snabbmat är inte längre synonymt med onyttigt.

Bowl, sushi, vegetariskt och veganskt

Tidigare var vi i Sverige hänvisade till främst tre saker när vi ville köpa något snabbt: Korv, hamburgare eller pizza. Idag finns dock så mycket mer att välja på, något som gör att allt fler väljer snabbmat. I början av 90-talet smög sig till exempel sushin försiktigt in i menyn. Numera är den så etablerad att det inte är konstigare att äta denna råa fisk än att beställa en hamburgare på lunchen. Något som kommit starkt de senaste åren är också mycket vegetariskt och veganskt. Stora hamburgerkedjor som Max och McDonalds har till exempel satsat mer på sådana alternativ. Det har också blivit populärt att beställa så kallade bowls, ofta ett riktigt nyttigt alternativ till snabbmat. Dessa bowls finns i många olika varianter, till exempel poké- och sushibowl och består ofta av ris som bas som sedan toppats med mängder av grönsaker och något protein, antingen animaliskt eller vegetariskt. Det roliga med alla dessa nya rätter är att det blir lättare för dem med begränsningar att köpa snabbmat. Om man till exempel har en glutenallergi är det numer enkelt att hitta något som passar.

Gör egen snabbmat

Att kunna svänga ihop egen snabbmat är en kunskap alla borde ha. När man till exempel kommer hem från en utekväll, kanske har man roat sig med bowling med disco, är det skönt att kunna fixa något enkelt och snabbt. Att alltid ha tortillabröd i frysen är ett hett tips. Tillsammans med lite tomatsås, ost och topping och några minuter i ugnen blir dessa snabbt en god pizza. Känner du dig sugen på att prova bowltrenden är inte heller det svårt. Ha gärna lite kokt, kallt ris på lut som du kan använda när andan faller på. Toppa riset med grönsaker som du gillar, till exempel avokado, vårlök, tomat och morötter. Lägg också till något protein, till exempel tofu eller lax. Rör sedan ihop en dressing på ljus soja, vitlök, risvinäger, honung och chili som du häller över skapelsen. Svårare än så behöver det faktiskt inte vara när du vill fixa dig ett snabbt mål mat.