Naturlig sötma, hög alkoholhalt och kraftig smak. Det är några av de egenskaper som utmärker det italienska vinet Amarone. Ett tungt, spännande och smakrikt vin kan kännas utmanande när du ska bjuda på mat. Faktum är dock att Amarone passar bra till mycket – inte minst smakrika kötträtter och söta desserter.
Vin gjort på torkade druvor
Vinet Amarone kommer från Valpolicella i norra Italien. Det framställs av torkade druvor, vilket innebär att det krävs mer druvor per liter vin. Det är en av anledningarna till den intensiva och kraftiga smaken. På grapevine.se kan du läsa allt om historian, jäsningsprocessen och detaljer om Amarone och andra typer av viner. Ett annat intressant vin är Valpolicella (samma namn som området), som är lite “lättare” än Amarone.
Italiensk mat
Amarone är ett fylligt vin som passar bra till bland annat pastarätter, pizza och grillat – med andra ord är det ett italienskt vin som passar perfekt för italiensk mat. Det betyder dock inte att även svenska rätter inte kan passa bra med vinet. Grillat fläsk-, nöt- eller viltkött lämpar sig bra med fylliga viner. Något du ska undvika tillsammans med Amarone är kyckling och fisk – är det vad som står på menyn är det bättre att se över de vita vinerna.