Föreställ dig att komma hem till en färsk spenat- och ricottacannelloni. En saftig spenat- och ricotta-fyllning inuti cannellonipastan, toppad med en enkel hemgjord tomat- och basilikasås tillsammans med smält ost ovanpå.
Vad är cannelloni?
Cannelloni är en rörformad, torrpasta som är ungefär 7 cm lång och 2 cm bred. Den är fylld med fyllning, täckt med en sås, toppad med ost och sedan bakad i ugnen. Cannellonin behöver inte kokas innan den fylls, den mjuknar när den bakas i ugnen. Denna italienska pastasort uppfanns runt 1907 av en napolitansk kock, Nicola Federico, som arbetade på en populär restaurang i Sorrento som hette La Favoria vid den tiden.
Cannelloni är vanligtvis fyllda med kött, ost eller grönsaker, som sedan bakas i såser baserade på tomater eller grädde. Pastan passar väl ihop med kött som nötkött, fläsk och kalvkött, ostar som mozzarella och ricotta, grönsaker som morötter, spenat och selleri, tillsammans med olika kryddor och örter. Idag är den vanligaste sortens cannelloni gjord på en tomatsås med nötkött.
Två sätt att använda sig av pastan:
Fylla dessa pastarör med din fyllning eller rulla ut cannellonin till lasagneliknande plattor där fyllningen läggs emellan varje lager av pastan. I det italienska traditionella köket så är det tabu att rulla ut cannelloni pastan och göra en lasagneliknande rätt utav det, vilket är varför man ser betydligt mer rätter med cannelloni i dess originalform.
Spenat- och ricottacannelloni
Detta är en måltid som fungerar till allt; en romantisk middag med partnern, när vännerna kommer över på middag, en mysig och regnig höstdag, eller som matlåda till jobbet. Spenat- och ricottacannelloni känns inte fel till något tillfälle. Dess enkelhet och rika smaker gör att denna rätt tar de flesta med storm! Spenat- och ricottacannelloni görs traditionellt sett mest under höstmånaderna av året, men den är också väldigt vanlig under de kalla vintermånaderna. Det går att hitta massvis av recept på denna maträtt online!