Lite om fritering

by:
Tags :
Category :Matlagning

 

En typ av matlagning som är väldigt populär nu för tiden, särskilt inom snabbmatskretsar, är fritering. Det går till så att man sänker ner maten som ska tillagas i kokande olja, ofta matfett eller vanlig matolja. Detta brukar också kallas för flottyr. Karakteristiskt för friterad mat är att den har en gul färg med en slags krispig hinna över sig och är vanlig inom asiatisk matlagning där man till exempel friterar räkor och kyckling men även annan mat. Det är också mycket vanligt att man friterar pommes frites på snabbmatsrestuaranger som till exempel Mc Donalds.

Oljan som man kokar maten i är mycket het och är ofta runt 180 grader varm. Det innebär att mat som tillagas genom fritering går väldigt fort att tillaga. För att förstärka den frasiga ytan på maten man tillagar kan man använda sig av frityrsmet som är en slags blandning av mjöl, vatten, mjölk och ägg. Ibland ingår även öl i denna smet.